Hvordan forbrukeratferd påvirker kjøpsreisen i nettbutikker: En dypdykk i beslutningsprosessen

Forfatter: Anonym Publisert: 6 oktober 2024 Kategori: Økologi og miljø

Hvordan påvirker forbrukeratferd kjøpsreisen i nettbutikker?

Når vi snakker om kjøpsreisen, må vi først forstå hva forbrukeratferd egentlig innebærer. Det refererer til de beslutningene og handlingene vi tar når vi vurderer, handler og bruker produkter. I nettbutikker er denne beslutningsprosessen kritisk for hvordan forbrukere navigerer gjennom ulike alternativer.

Hvem er forbrukerne?

Forbrukerne i dag er utrolig informert og har lett tilgang til produkter og tjenester. Ifølge en nylig studie fra Statista, utfører over 80% av forbrukerne research på nettet før de foretar et kjøp. Dette viser hvordan kjøpsprosessen er blitt mer selvstyrt, og forbrukerne forventer nå å få all informasjonen de trenger, lett tilgjengelig.

Hva skjer under kjøpsreisen?

Kjøpsreisen deles ofte opp i fem faser: bevissthet, vurdering, beslutning, kjøp og etterkjøp. Hver av disse fasene påvirkes sterkt av markedsføringstrender og forbrukeratferd. For eksempel, i vurderingsfasen, legger forbrukerne stor vekt på sosiale bevis, som anmeldelser og anbefalinger fra venner.

Eksempel:

Tenk deg at du ser på et nytt headset. Før du kjøper, leser du anmeldelser på Trustpilot, ser på videoer på YouTube og sjekker hva vennene dine sier på Facebook. Denne grundige prosessen er hva som former kjøpsbeslutningene dine.

Når skal forbrukeren kjøpe?

Tidpunktet for kjøp påvirkes også av kundeopplevelse. Mange forbrukere opplever"urgency" når en nettbutikk tilbyr tidsbegrensede rabatter. En studie viste at 52% av forbrukere ville kjøpe noe bare fordi de følte at de måtte handle raskt for å ikke gå glipp av tilbudet.

Hvor påvirker sosiale medier kjøpsreisen?

Sosiale medier skaper en ny arena for forbrukeratferd. Plattformene gir forbrukerne muligheten til å se hvordan andre bruker produktene, noe som påvirker hvordan de vurderer et kjøp. Det er derfor helt avgjørende for nettbutikker å være til stede på disse plattformene. Dette gjelder særlig for millenniale og generasjon Z, som stole mer på influensere og digitale anbefalinger.

Hvorfor er kjøpsreisen viktig for nettbutikker?

For nettbutikker er det avgjørende å forstå beslutningsprosessen til forbrukerne. Ved å tilpasse seg denne reisen kan de skape en mer effektiv kjøpsprosess, som igjen øker konverteringsratene. Hvis man for eksempel implementerer live chat-funksjoner på nettbutikken, kan man hjelpe forbrukerne med spørsmål i sanntid og dermed rømme fra potensielle hindringer.

Statistikk som belyser forbrukeratferd

#StatistikkBeskrivelse
180%av forbrukere utfører research online før kjøp.
252%føler"urgency" ved tidsbegrensede tilbud.
391%stoler på anmeldelser som like mye som personlig anbefaling.
470%av forbrukerne har endret mening om et kjøp basert på sosiale medier.
560%av forbrukerne er tilbøyelige til å kjøpe mer fra merker som de følger på sosiale medier.
643%bruker nettverksplattformer for å finne nye produkter.
755%foretrekker å kjøpe fra nettbutikker som tilbyr enkel retur.
868%av forbrukerne sier at raske leveringsalternativer påvirker deres kjøpsbeslutning.
975%av millenniale foretrekker merker med «bærekraftig» praksis.
1058%vil dele sine erfaringer med en merkevare på sosiale medier.

Referanser og myter rundt forbrukeratferd

En vanlig myte er at forbrukere alltid er logiske i sine kjøpsbeslutninger. De faktiske dataene viser imidlertid at emosjoner ofte spiller en større rolle enn man kanskje skulle tro. Så hvis du tenker at forbrukere alltid handler rasjonelt, kan det være på tide å omvurdere!

Ofte stilte spørsmål

De nyeste markedsføringstrendene: Hva sier statistikken om forbrukeratferd og kjøpsprosessen?

Markedsføring er i konstant endring, og hva som fungerer i dag, kan være utdatert i morgen. I denne sammenhengen er det viktig å se på de nyeste markedsføringstrendene som prekursorer for hvordan forbrukeratferd utvikler seg og påvirker kjøpsprosessen. Spesielt med den blåseren av teknologi og sosiale medier, endres hvordan vi handler.

Hvem påvirker forbrukeratferd?

Sosiale medier og influensere har i stor grad påvirket forbrukeratferd. Ifølge en rapport fra Hootsuite, har 54% av brukerne på sosiale medier brukt plattformene for å finne produkter. Dette indikerer at forbrukerne i økende grad stoler på sine nærmeste venner, som inkluderer digitale influensere, i stedet for tradisjonelle annonsørene.

Hva er kjennetegnene ved moderne forbrukere?

Moderne forbrukere er mer bevisste og informerte enn noen gang. I følge Adobe’s Digital Economy Index er e-handel mer enn 30% av den totale detaljhandelen. Dette viser at forbrukerne stadig vender seg mot nettbutikker for å tilfredsstille sine kjøp-behov, og de tar beslutninger raskt. En annen studie viste at 87% av forbrukere bygger tillit til nettbutikker som henger på i samfunnsdebatter, noe som igjen påvirker deres valg.

Eksempel:

Når en forbruker ser et produkt annonsert av en populær influencer som verdsetter bærekraft, vil de sannsynligvis vurdere dette merkevaren mer. Det handler om å bygge relasjoner som forbrukeren føler seg knyttet til. Og det er her forbrukeratferd kommer inn i bildet; følelsen av tilhørighet driver dem mot bestemte valg.

Når skjer beslutningsprosessene?

Timing er avgjørende i kjøpsprosessen. En rapport fra McKinsey viser at beslutningsprosessen kan reduseres med mer enn 50% når nettbutikker tilbyr klare og tilgjengelige produktdetaljer. Forbrukere ønsker enkelhet og hurtighet i sine kjøp. Dette matcher med ønsket om umiddelbar tilfredsstillelse, noe som reflekteres i at 69% av forbrukere foretrekker merker som tilbyr kjappere levering.

Hvorfor er dataanalyse avgjørende?

Dataanalyse gjør det mulig for markedsførere å forstå forbrukeratferd på et dypere nivå. Ifølge en rapport fra Gartner, vil 80% av selskaper som implementerer AI og dataanalyse i sin strategi, se betydelige forbedringer i kundebevaring. Analysene hjelper med å spore preferanser og handlinger, slik at man kan tilpasse tilbud og annonsering deretter. Dette er en gamechanger i forståelsen av hvordan forbrukere forholder seg til produkter.

Hvordan skal bedrifter tilpasse seg?

Bedrifter må gå fra tradisjonelle markedsføringsstrategier til mer agile metoder. En undersøkelse av HubSpot viste at 78% av markedsførere som aktivt inkluderte video på sine nettsteder, rapporterte om en økning i konverteringer. Det er tydelig at visuelle elementer og direkte engasjement øker sjansen for at forbrukere blir forelsket i et produkt.

Statistikk som former dagens marked

#StatistikkBeskrivelse
154%av brukere på sosiale medier bruker plattformene for å finne produkter.
230%av detaljhandelen er nå digital.
387%av forbrukere stoler på merker i samfunnsdebatt.
469%av brukere foretrekker merker med rask levering.
580%av selskaper bruker dataanalyse for kundebevaring.
678%av markedsførere rapporterer økte konverteringer ved bruk av video.
752%tror at personalisering i annonser vil påvirke dem mest.
891%av forbrukere leser anmeldelser før de kjøper.
965%av forbrukere ønsker mer interaksjon med merker.
1059%yealding til engasjement på tvers av plattformer er nødvendig.

Referanser og myter innen markedsføring

Det finnes en myte om at dyrere produkter automatisk betyr kvalitet. Faktisk viser en studie fra Harvard Business Review at forbrukere er villige til å betale mer når de har fordel av en positiv kundeopplevelse, uavhengig av prisen. Så den oppfatningen at pris og kvalitet alltid henger sammen, bør ofte vurderes på nytt.

Ofte stilte spørsmål

Når og hvordan sosiale medier former forbrukeratferd i 2024: En analyse av kundeopplevelse

I dagens digitale tidsalder er sosiale medier en stadig voksende påvirkningsfaktor på forbrukeratferd. I 2024 er denne påvirkningen mer fremtredende enn noen gang og har en direkte innvirkning på kundeopplevelse og kjøpsprosessen. Men hvordan skjer egentlig dette? Og hvorfor er det så viktig for både forbrukere og bedrifter å forstå dette dynamiske forholdet?

Hvem er aktørene i sosiale medier?

Sosiale medier er ikke lenger bare plattformer for vennskap og deling av bilder; de har utviklet seg til kraftige verktøy for markedsføring og kundeinteraksjon. Ifølge rapporter fra Pew Research Center er over 70% av voksne i USA aktive på minst én plattform. Noen av de mest innflytelsesrike aktørene omfatter:

Hva er det som skjer i sosiale medier?

Forbrukeratferd former seg i stor grad etter hva som er populært i sosiale medier. I 2024 ser vi en klar trend mot «kjøp nå, betal senere»-modeller som støttes av plattformer som Klarna og Afterpay, og hele 55% av forbrukerne sier de ville vært mer tilbøyelige til å kjøpe hvis de hadde dette alternativet. Dette påvirker ikke bare beslutningsprosessen, men også forbrukernes emosjoner knyttet til kjøp.

Eksempel:

Forestill deg at du skroller gjennom Instagram og ser en influencer du stoler på, som fremhever en ny hudpleieprodukt. Denne anbefalingen føles mer autentisk enn en standard annonse og kan påvirke din beslutning om å kjøpe. Det er her følelsene arrestere kjøpsprosessen, og det kan føre til spontane kjøp.

Når er sosiale medier mest påvirkende?

Ifølge en rapport fra Nielsen, er sosiale medier mest påvirkende i løpet av helgen, hvor 65% av forbrukerne ofte ser på produkter mens de slapper av. Dette tidspunktet blir en gylden mulighet for merker til å engasjere seg med sitt publikum.

Hvorfor er kundeopplevelse avgjørende?

Kundeopplevelse i sosiale medier kan være forskjellen mellom en konvertering eller en tapt kunde. En studie fra Zendesk viser at 77% av forbrukerne mener at en god opplevelse er like viktig som selve produktet. Hvis en kunde har interagert med et merke på sosiale medier og opplever et svar innen minutter, er sjansen stor for at de fullfører kjøpsprosessen.

Hvordan skape engasjement i sosiale medier?

Å skape engasjement er essensielt for en vellykket sosiale mediestrategi. I 2024 er det viktig å ta i bruk ulike strategier for å nå ut til forbrukerne:

Statistikk som belyser påvirkningen av sosiale medier

#StatistikkBeskrivelse
170%av voksne i USA bruker sosiale medier.
255%vil kjøpe mer med «kjøp nå, betal senere»-alternativer.
365%ser på produkter på sosiale medier i helgen.
477%mener kundeopplevelse er like viktig som produktkvalitet.
586%av forbrukerne vil betale mer for bedre kundeopplevelse.
675%av forbrukerne har kjøpt et produkt de så på sosiale medier.
780%av forbrukere følger merker på sosiale medier for å få tilbud.
864%av forbrukere mener at sosiale bevis påvirker kjøpsbeslutninger.
990%ser på produktanmeldelser før kjøp.
1058%vil dele produktopplevelser med sine forbindelser.

Referanser og myter rundt sosiale medier

En vanlig myte er at sosiale medier kun brukes av yngre generasjoner. Faktisk viser data fra Pew Research Center at det er en økning i eldre brukere også, og at plattformene tiltrekker et bredt spekter av aldersgrupper. Dette viser at merker ikke kan ignorere sosiale medier basert på demografiske antagelser.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor bærekraftige valg blir viktigere: Miljøvennlige alternativer og deres påvirkning på forbrukeratferd

I de senere år har bærekraft blitt et buzzword i både forretningsverdenen og blant forbrukere. Både yngre generasjoner og eldre forbrukere er blitt mer bevisste på innvirkningen av sine valg. Med økende bekymring for klimaendringer og miljøødeleggelse, har det blitt tydelig at bærekraftige valg ikke lenger er bare et alternativ, men en nødvendighet. I 2024 ser vi en betydelig endring i forbrukeratferd, hvor miljøvennlige alternativer påvirker kjøpsprosessen i stor grad.

Hvem velger bærekraftige produkter?

Forbrukere i dag er heterogene, men studier viser at 73% av forbrukerne, ifølge Nielsen, har endret sine forbruksvaner basert på miljøhensyn. Unge mennesker, spesielt millennials og generasjon Z, er mer tilbøyelige til å kjøpe fra merker som prioriteter bærekraft. Ved å identifisere seg med produkter som er etisk produsert og miljøvennlige, føler de at de bidrar til en bedre fremtid. De viktigste aktørene i dette markedet inkluderer:

Hva er motivasjonen bak bærekraftige valg?

For flere forbrukere er motivasjonen for å velge bærekraft ikke bare etisk; det handler også om helse, økonomi og effektivitet. Ifølge en undersøkelse fra Accenture, sa 64% av forbrukerne at de ville betale mer for produkter som beskytter miljøet. Forbrukere ser også nå på bærekraft som en indikator på kvalitet, noe som i stor grad påvirker hvordan de vurderer forskjellige produkter.

Eksempel:

La oss si at du vurderer å kjøpe en ny shampo. Du har to alternativer: Den ene er billig og masseprodusert med kjemikalier, mens den andre er et organisk merke som koster litt mer. Nå er du først og fremst tiltrukket av det organiske merket, ikke bare for at det er bedre for miljøet, men også fordi du assosierer det med høyere kvalitet for helsen din.

Når skjer skiftet mot bærekraftige valg?

Det er spesielt i tider av økt globale oppmerksomhet rundt miljøendringer at forbrukerne skifter mot bærekraftige produkter. En rapport fra GlobalWebIndex viser at 55% av forbrukerne nå prioriterer bærekraft i sine innkjøpsbeslutninger. Dertil har pandemien også bidratt til en tilbakemelding på hvordan våre forbruksvaner påvirker planeten, noe som har ført til en kraftig vekst i markedet for bærekraftige varer.

Hvorfor er bærekraft viktig for merker?

Merker som ignorerer bærekraft, risikerer ikke bare å miste kunder, men også å skade sitt omdømme. En studie fra Forbes viser at 87% av forbrukere ser etter bærekraftige alternativer i dag, og 73% sier de vil endre merker for å støtte mer bærekraftige alternativer. Det er klart at bærekraft har blitt en viktig del av merkevares strategier og posisjonering.

Hvordan implementere bærekraft i forretningsstrategi?

For å tilpasse seg denne forbrukeratferden, må merker gjøre bærekraft til en del av sin kjernevirksomhet. Noen strategier inkluderer:

Statistikk som belyser bærekraftens innflytelse

#StatistikkBeskrivelse
173%har endret forbruksvaner for miljøhensyn.
264%vil betale mer for miljøvennlige produkter.
355%prioriterer bærekraft i kjøpsbeslutninger.
487%ser etter bærekraftige alternativer.
573%vil endre merke for bærekraftige alternativer.
640%øker etterspørselen etter kjente merker med bærekraftfokus.
759%vil dele sine erfaringer med miljøvennlige produkter..
870%har tro på at bærekraftige valg reduserer klimaendringer.
988%går for merker med en bærekraftig profil.
1050%vil unngå merker som ikke tar bærekraft på alvor.

Referanser og myter rundt bærekraftige alternativer

Noe som ofte misoppfattes er at bærekraftige produkter nødvendigvis er dyre. Mange forbrukere tenker at disse alternativene ikke er tilgjengelig innenfor deres budsjett. Virkeligheten er imidlertid at det har skjedd en betydelig reduksjon i prisen på bærekraftige alternativer over tid, noe som gjør dem mer tilgjengelige.

Ofte stilte spørsmål

Kommentarer (0)

Legg igjen en kommentar

For å kunne legge igjen kommentarer må du være registrert.